tre forskere som skal berge en herbariesamling i ukraina

Bildet er tatt ved Kherson regionale museum for lokalhistorie, avdeling for naturhistorie. Til høyre: Professor Ivan Moysiyenko, Foto: Ivan Moysiyenko

Mens bombene falt snek forskerne ut en unik herbariesamling fra Kherson

Hva var det som fikk forskere til å risikere livet for en objektsamling?

Av Elina Melteig
Publisert 20. sep. 2023

Kherson State University har et unikt herbarium med 30 000 objekter. Forskerne hadde for lengst blitt evakuert. Likevel våget de seg tilbake mens krigen herjet rundt dem. Mens bombene falt, klarte de å berge samlingen. Få dager senere ble bygget sprengt.

bygning med knuste ruter
Rutene var knust, og det var store ødeleggelser som møtte forskerne da de kom fram til universitetet i Kherson. Foto: Ivan Moysiyenko.

– Det var en risiko. Da jeg jobbet i herbariet, hørte jeg eksplosjoner hele tiden og professor Alexander Khodosovtsev også. I tillegg ble universitetet der herbariet ble holdt avskallet og ødelagt dagen før jeg kom dit. Det var heller ikke den første gangen. Det var grunnen til at vi engasjerte et knippe mennesker for å evakuere herbariet, forteller professor Ivan Moysiyenko.

Han var en av dem som var med på å berge samlingen. Han er leder for Institutt for botanikk ved Kherson State University. Han visste at det var en risiko:

– Vi forstod at det var en risiko, men den kan ikke sammenliknes med risikoen til våre soldater som slåss i Bakhmut på samme tidspunktet. Mange Ukrainere har risikert mye mer enn det vi gjorde. Derfor er det ikke helt rettferdig å unngå risiko helt, i denne situasjonen. Mange Ukrainere må risikere livet sitt hver dag, av ulike årsaker. Dette er vår nye realitet, sier Moysiyenko.

Ble redd da han så soldatene

Han forteller videre at han egentlig var mer sint enn redd, bortsett fra på ett tidspunkt: 

– Jeg var redd da jeg gikk forbi det store vinduet som vender sørover på universitetet. Derfra kunne jeg klart se den venstre bredden av Dnipro-elven hvor russiske tropper var stasjonert. De fremste troppene var om lag 1,5 kilometer unna. Resten av troppene var 5 kilometer lengre bak. Så jeg forsøkte å gå fort forbi vinduet, forteller Moysiyenko.

– Hvorfor var det viktig å redde herbariet?

– Herbariet var det mest verdifulle vi hadde. Bygningene kan gjenreises. Utstyr kan kjøpes, men det er ikke mulig å samle en slik samling på nytt. De vil kreve hundrevis av turer til ulike deler av verden, sier han.

bombet bygning
Bombene ødelegger vegger og bekledning på bygningene. Dette skjedde trolig dagen før forskerne skulle berge objektsamlingen. Foto: Ivan Moysiyenko.

Naturhistorisk museum i Oslo har sponset bergingsarbeidet

Dag Endresen ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo har fulgt med på bergingsarbeidet og på digitaliseringen av objektene.

– Naturhistoriske samlinger er referansesamlinger som er essensielle som reproduserbare bevis for vitenskapelige konklusjoner innen biologi, sier Endresen.

forskerne måtte jobbe i mørket
Forskerne var bekymret ettersom strømbrudd, missiler og dårlig vær gjorde samlingen ekstremt sårbar. Bilder viser korridoren utenfor der lavsamlingen ble pakket ned. Bergingsarbeidet foregikk 20-21 desember 2022. Fotograf: professor Alexander Khodosovtsev, kurator for samlingene som ble evakuert.

Spesielt viktig er det som forskerne kaller for typer eller holotyper. Typene er original-eksemplaret av en art. Dersom noen for eksempel skal sjekke om det er snakk om en ny art av en plante som likner veldig på en løvetann, må de sammenlikne med et originaleksemplar – en type – av løvetann.

Av de 30 000 objektene i samlingen var det 12 000 karplanter, 16 000 objekter lav, 2000 moseobjekter, og 200 typeprøver. Lite av materialet er digitalisert.

– En forlengelse av bergingsarbeidet er å gjøre materialet tilgjengelig digitalt for å sikre dem bedre, sier Endresen.

Nå er 7659 objekter digitalisert, Elleve av dem er holotyper. I tillegg var det åtte andre eksemplarer som var spesielt viktige.

– Denne samlingen var truet. Kjellerveggen i bygningen for Naturhistorisk museum i Kherson, noen få kilometer unna, ble samme uke truffet av et russisk missil, forteller Endresen.

Ettersom Ukraina er Naturhistorisk museum i Oslos partner i et prosjekt fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse hadde museet handlingsrom til å bidra økonomisk til redningsaksjonen. Museet har bidratt med nesten 40 000 NOK til redningsaksjonen. I tillegg kommer penger til digitalisering og videre feltarbeid og undersøkelser.

bilde av et av de bergede objektene
Et eksempel på et av objektene som ble berget, trolig fra Herbariet ved Kherson Naturhistoriske Museum, trolig tatt 5. januar 2023. Foto: Ivan Moysiyenko.
samlingen plasseres i en varebil for å fraktes i trygghet
Her berger forskerne samlingen (trolig tatt 4. januar 2023). Fra venstre Maryna Zakharova, Natalia Zagorodniuk (kolleger ved KHER herbariet), og Ivan Moysiyenko. Foto: privat.

Referansesamlinger er viktige for vitenskapen

Endresen forteller at digitaliserte objekter, eller dataposter, fra herbariet i Kherson allerede er sitert og gjenbrukt av andre forskere i hele 107 publikasjoner, hvorav 87 er forskningsartikler med fagfelle-evaluering.

– Tap av slike referansesamlinger er et betydelig tap for vitenskapen, samt at samlingene har en betydelig kulturhistorisk verdi i en tid der Russisk aggressivitet ser ut til å utfordre Ukraina som et eget selvstendig og uavhengig land. Nasjonale herbariesamlinger inngår i nasjonal identitet, sier Endresen.

Nå er samlingen i trygg forvaring

Etter at samlingen ble smuglet ut av de gamle universitetsbygningene i Kherson, ble de evakuert til IH Vasyl Stefanyk Prycarpathian National University, som ligger 100 mil unna.

– Forskere har startet en digitalisering av samlingen, en oppgave som Global Biodiversity Information Facility og Naturhistorisk museum i Oslo også bidrar til. Vi hjelper dem med å finne mer omfattende finansiering, samt kunnskapsoverføring og opplæring for alle samlinger i Ukraina, forteller Endresen.

Krig kan spre seg – Museene forbereder seg ved å spre kunnskapen mest mulig

EU har et forskningsinfrastrukturprosjekt: Distributed System of Scientific Collections, som skal sikre forsterkning av beredskap for objektsamlinger. Målet er å gjøre dem tilgjengelig digitalt.

– Digitalisering vil gi et betydelig bedre tilgang til naturhistoriske samlinger for forskning, men også for andre formål, inkludert tilgang for offentligheten og ordinære borgere, forklarer Endresen.

Når samlingen er digitalisert blir det mulig å søke på ting i en database som er tilgjengelig for alle over nettet.

– Digitalisering betyr ikke at de fysiske objektene ikke lengre behøves. Det finnes fortsatt uvurderlig informasjon igjen i de fysiske samlingsobjektene, slik som å hente ut DNA sekvenser. Det er vanskelig å tenke seg at det noensinne blir mulig å fullstendig digitalisere alt av informasjonsinnhold i objektene, men digitalisering bidrar betydelig til tilgang for gjenbruk og tilgang i moderne forskning, sier Endresen.

Digitalisering er en viktig del av beredskapen. Beredskap har også fått et større fokus hos Naturhistorisk museum. Nylig har de hatt en brannøvelse, blant annet for å se hvordan samlingen skal berges dersom det oppstår kritiske situasjoner.

kart som viser geografisk distribusjon av objektene som er berget og digitalisert
Geografisk fordeling av de 7659 herbarieobjektene som er digitalisert så langt.
Emneord: NHM