Professor Dag Kristian Dysthe får UiOs utdanningspris. Foto: Hilde Lynnebakken

UiOs utdanningspris til professor Dag Kristian Dysthe

– Jeg vil gjerne gi studentene så mye innsikt, forståelse og kritisk blikk som mulig, sier prisvinneren.

Av Gina Aakre
Publisert 9. mai 2023

Professor Dag Kristian Dysthe ved Fysisk institutt får universitetets utdanningspris for 2023.

– Prisen gir meg en bekreftelse på at UiO og kollegene mine setter pris på at jeg legger ekstra energi i arbeidet med utdanning, sier Dysthe til Titan.uio.no.

Jeg er også overveldet fordi jeg alltid har følelsen av ikke å være god nok.

Dag Kristian Dysthe

– Jeg vil så gjerne gi studentene så mye innsikt, forståelse og kritisk blikk som mulig. Hvert år ser jeg alt jeg ikke klarte å formidle. Derfor grubler jeg alltid på hvordan jeg kan endre på sammensetningen av stoffet og arbeidsformer, sier Dysthe.

Dysthe får prisen for sitt arbeid med å utvikle nye undervisningsmetoder, basert på tverrfaglig og forskningsbasert undervisning.

– Dysthe tar i bruk studentaktive undervisningsformer. Samarbeid mellom studenter, og mellom studenter og undervisere, står i sentrum, skriver priskomiteen.

Med gruppeundervisning, prosjekter og eksperimenter har Dysthe skapt mange og gode faglige og sosiale møteplasser. Han har blant annet tatt initiativ til LagLivLab, et unikt og tverrfaglig teknologi- og forskningsverksted innen livsvitenskap for realfag- og medisinstudenter.

Les mer her: Nyåpnet lab inviterer studenter til å forske på liv

Han er opptatt av å beholde nysgjerrigheten

Dysthe har lagt ned store ressurser i stadig å utarbeide nye, engasjerende problemstillinger og i å gi studentene trening og undervisning for å utruste dem med kunnskap og ferdigheter de trenger. Han er opptatt av at studentene skal beholde nysgjerrigheten, engasjementet og mestringsfølelsen.

Dysthe er også drevet av nysgjerrighet i sin forskning. Les mer i denne saken: Vet endelig hvordan et av naturens underverk ble til

Løfter frem de beste

Styret ved Universitetet i Oslo deler hvert år ut priser til vitenskapelig ansatte for fremragende innsats og resultater.

– Vi løfter fram UiOs aller beste forskere, formidlere og undervisere gjennom disse prisene. Årets fem prisvinnere viser at langsiktig, målrettet og hardt arbeid bidrar til økt kompetanse og kunnskap som kommer oss alle til gode. Jeg gleder meg til å overrekke prisene på UiOs årsfest i september, sier rektor Svein Stølen.

Prorektor Åse Gornitzka leder priskomiteen som står for utnevnelsene.

– Vi er utrolig takknemlige og stolte for at vi har disse ansatte på UiO, som bidrar til banebrytende og viktig forskning, utdanning, innovasjon og formidling, sier hun.

Emneord: Kortnytt, Fysikk