droner grønland

Pirk bruker droner med måleutstyr i feltarbeid på Grønland. Foto: Norbert Pirk. 

Geoforsker får støtte til å ta feltobservasjoner til nytt nivå

Norbert Pirk ved Institutt for Geofag UiO tildeles det prestisjetunge ERC starting grant.

Av Gina Aakre
Publisert 5. sep. 2023

Pirks forskning har som mål å forbedre de globale klimamodellene. Det gjør han ved å sammenligne modellerte utslipp fra myr og permafrost med faktiske utslipp. Ved hjelp av de nye forskningsmidlene fra Det europeiske forskningsrådet skal han kombinere ekspertise fra geovitenskap, teknologisystemer og maskinlæring. Målet er å optimalisere informasjonsinnholdet til målingene og dermed gjøre klimaframskrivingene ennå sikrere.

Norbert Pirk
Norbert Pirk bygger på en drone med meteorologisk måleutstyr. Foto: Ola Sæther

– Jeg ønsker å utvikle intelligente målesystemer innenfor klimaforskningen. Vi skal for eksempel svare på hvor vi bør sette opp målestasjoner, når vi skal gjøre droneflyvninger, og hvordan denne informasjonen bør kombineres med satellittobservasjoner, forklarer Pirk som tidligere har jobbet mye med å måle gassutslipp fra myr.

Gjennom ulike forskningsprosjekter har han vært aktiv i feltarbeid i Finnmark, Svalbard og Grønland der han har sett på hvordan myr med permafrost påvirkes av den globale temperaturøkningen.

Les mer: Verdens største karbonlager lekker. Forskerne måler utslipp og bedrer klimamodellene

Pirk forsker på interaksjoner mellom landjord og atmosfære.

– Forskningen min går ut på å se på hvor mye karbon, vann og energi som utveksles mellom jordoverflaten og atmosfæren. Dette forandrer seg med at klimaet blir varmere, noe som kan forsterke temperaturstigningen, spesielt i sårbare arktiske områder. Mange forskjellige målinger trengs for å forstå denne delen av jordsystemet på en ordentlig måte, sier Pirk.

Med nye forskningsmidler håper Pirk å ta arbeidet sitt til et nytt nivå. Tanken er at når observasjoner i felt kombineres med modeller i sanntid, så kan beslutningsteori foreslå bedre fremtidige observasjonsstrategier.

Prosjektet:
Actively learning experimental design in terrestrial climate science (ACTIVATE) er tildelt Starting Grant fra det europeiske forskningsrådet ERC. 

ERC finansierer nyskapende og dristig forskning. Ordningen er basert på vitenskapelig kvalitet uten tematiske bindinger. ERC-finansiering er derfor svært ettertraktet og anses som et kvalitetsstempel på forskningsprosjekter.

ERC stipendet er på 1,5 millioner euro.

Emneord: Geofag, Kortnytt